Vastustajan arvioiminen

Nettipokerissa on mahdollista arvioida miten vastustaja toimii ja miksi. Pokerissa pelaajan pelityyli voi muuttua riippuen siitä, minkälaiset kortit hänellä on kädessään. Tämän asian sisäistäminen voi antaa etulyöntiaseman niihin pelaajiin nähden, jotka eivät osaa arvioida vastustajiaan. Hyvä pelaaja tietää miksi vastustaja toimii niin kuin hän toimii. Hän voi ryhtyä vastatoimiin saadakseen itselleen mieluisan lopputuloksen. Monet pelaajat yrittävät pitää ulkoisen pokeri-ilmeen, jotta he eivät paljastaisi onko heillä vahva vai heikko käsi. Pokeri-ilme ei välity netin välityksellä, mutta toimet, siirrot, ratkaisut välittyvät. Peukalosääntönä on: huonon käden omaava pelaaja yrittää toimia niin kuin hänellä olisi vahva käsi ja toisinpäin. Nettipokeria pelaavien henkilöiden ei kannata juurikaan tuhlata aikaansa lukemalla miten konkreettisissa pokeripaikoissa pelaavat vastustajat arvioidaan. Nettipokerissa arvioiminen on hienostuneempaa. Ja hankalampaa.

Tässä on eräitä yleisimmin tapahtuvia reaktioita, joilla voi arvioida vastustajien käsien "vahvuutta". Henkistä kädenvääntöä siis! Mikäli pelaaja pitää pitkän tauon ennen kuin tekee jyrkältä tuntuvan noston, hänellä on huono käsi. Toinen varoituskello heikosta kädestä on, mikäli pelaaja korottaa jyrkästi hyvin nopeasti ilman mainittavaa viivettä. Pokerissa menestyminen edellyttää jossain määrin kykyä reagoida toimintamalleihin. Tästä asiasta ei juurikaan puhuta pokerikirjoissa. Tavoitteena on siis muistaa miten menetellä missäkin tilanteessa ja muistaa minkälaisia toimintamalleja vastustaja pelinsä aikana muodostaa. Toimintamallien hyödyntäminen on rahanarvoista puuhaa. Esitettäköön tilanne, jossa vastustaja tekee yllättäen jotain ihan muuta kuin hänen voisi odottaa tekevän (aikaisemmin muodostuneen käsityksen mukaan hänen toimintamallistaan). Tuolloin voidaan arvella, että vastustajalla on hyvä käsi. Nimittäin heikolla kädellä toimiminen jollain muotoa (uhka)rohkeasti edellyttää teräspalleja ja niitä ei ole monilla. Sen takia on luultavaa, ettei vastustajalla ole aivan kehnoa kättä.

Koska monet pelaajat rassaavat nettipokeria multi-tabling-periaatteella, he eivät juttele chatissa. Jotkut pelaajat kuitenkin jaksavat jakaa ajatuksiaan ja esittää mielipiteitään chatti-ikkunoissa. On syytä noteerata jos hiljaa pysynyt pelaaja yht`äkkiä kirjoittaakin chatissä jotain ytimekästä, kysyy totain tai mainitsee ikään kuin sivumennen, että "Mä bluffaan nyt". Ensinnäkin tällainen chättäily on merkki toimintamallin muuttumisesta. Toisekseen chattiviestien suoltaminen muuten hiljaa olleelta pelaajalta voi olla osoitus siitä, että pelaaja on rentoutunut ja luottavainen tilanteeseensa.

Kuinka välttyä joutumasta vastustajan analysoimaksi? Vastaus tähän on olla pelaamatta pokeria. Toisaalta pokeri on erinomainen peli, joten… No, hyvä idea on yrittää olla ennakolta arvaamaton. Jos pelaaja toimii alituisesti odottamattomalla tavalla, vastustajat eivät pysty ottamaan hänestä otetta. Esimerkiksi kannattaa ennen siirron tekemistä laskea mielessä kolmeen aina ennen toimeen ryhtymistä. Kannattaa lisäksi merkittävissä toimissa olla tekemättä toistuvasti samoja asioita. Kannattaa ikään kuin laittaa suurempi tai pienempi vaihde silmään. Strategian vaihtaminen aggressiivisesta konservatiivisempaan ja toisinpäin on pokerissa hyvä tapa pudottaa vastustaja kärryiltä.

Takaisin etusivulle